Farene ved Cryptosporidium

Hva er Cryptosporidium?

Cryptosporidium er en liten protozo parasitt som påvirker tarmen hos pattedyr, og selvfølgelig også hos oss mennesker. Det fører “cryptosporidiosis”.

Parasitten er svært vanskelig å håndtere fordi det lett overføres fra en person eller fra et dyr, til et annet.  Det er ikke lett å ødelegge, da det har en motstandsdyktig spore som kalles en oocyste. Det er 10 anerkjente Cryptosporidium arter som lever i forskjellige vertsdyr.

Parasitten overføres primært via vann som er forurenset med avføring. Dersom parasitten kommer inn i offentlige vannforsyningen, kan det få fatale konsekvenser. I 1993, døde 60 personer etter at mer enn 400.000 mennesker ble smittet i Milwaukee i Wisconsin. Cryptosporidium er svært motstandsdyktig mot klor desinfeksjon.

Hvordan påvirker Cryptosporidium mennesker?

Symptomene på mennesker som er smittet av “cryptosporidiosis” er primært diaré og dens innvirkning - svimmelhet, følelse av å være ør, eller kvalme er bare noen av de tegnene på dehydrering og overoppheting. Ettersom disse er svært generelle symptomer, er Cryptosporidium vanligvis bare diagnostisert etter undersøkelse av en avføringsprøve.

For de med svekket immunsystem, kan effekten av infeksjon være mer alvorlig.

Hvordan Water-to-Go filtre hjelpe deg å unngå Cryptosporidium

Cryptosporidium parasitter har vannbårne oocyster, 4-6 mikrometer i diameter. Som parasitter lever de i vertens tarm, så for å stoppe dem må du være forsiktig med hva du drikker. Water-to-Go sitt filtersystem har en effektiv porestørrelse på mindre enn 0,7 um (En μm er en milliondel av en millimeter) som hindrer Cryptosporidium fra å komme gjennom.